Yaban mersinleri mükemmel iltihap önleyici besinlerdir. İnsanlar yaşlandıkça azalan ışı şok proteinleri adlı bileşenlerin miktarını artırırlar. Isı şok proteinleri yetersiz olduğunda iltihap, ağrı ve doku hasarıyla sonuçlanır.İronik bir şekilde, acı biber güçlü iltihap bileşeni kapasitesine bağlı olarak iltihabın ısısını azaltır.Kereviz ve kereviz tohumlarında 20 tane iltihap önleyici bileşen bulundu. İltihap önleyici eyleminde güçlü olan apijenin dahil. Kereviz tohumları çorbalar, yahniler veya birçok tarifte tuz ikamesi olarak kullanılabilir.Birçok kişi ağrı hissettiğinde ilk olarak aspirine sarılır. Ama ekşi kiraz özünün iltihaplanmayı geçirmede aspirinden on kat daha etkili olduğu keşfedildi.Kıvırcık lahana ve ıspanak gibi sebzeler, kalsiyum ve magnezyum gibi yüksek alkalinli mineraller içerir. Her iki mineral de iltihabın geçirmesi için vücut kimyasını dengeler.Balık yağı doğrudan bağışıklık sistemine etki ederek eklemlere hasar verdiği ve iltihaba neden olduğu bilinen bileşenlerin, sitokinlerin salımının %40-55’ini bastırır.Keten tohumu, vücuttaki hormon benzeri maddelere dönüşerek iltihaplı maddeleri azaltan doğal yağlar yönünden zengindir. Dövülmüş keten tohumlarını smoothielere, kreplerin üstüne, tostlara veya başka yiyeceklere koyabilirsiniz. Isıtmayın.Araştırmalar zencefilin iltihabı geçirmede steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlardan daha iyi olduğunu buldu.Ahududu, böğürtlen ve çilek gibi aynı aileden olan yumuşak meyvelerin kirazlar gibi iltihap önleyici özellikleri olduğu bulundu.Araştırmalara göre, köride sık sık kullanılan zerdeçal, (zararlı yan etkileri olmaksızın) COX-1 ve COX-2 inhibitörleri gibi ilaçlarla benzer bir mekanizma yoluyla ağrı ve iltihabı bastırır. Keten tohumu gibi ham, tuzlanmamış ceviz de ağrı ve iltihabı azaltan bol bol Omega-3 yağ asidi içerir.