Karatay Diyeti Nedir Nasıl Uygulanır?

Karatay diyeti belirli kuralları ve kendine has yeme düzeni olan bir sağlıklı beslenme programıdır. Bu diyetin en önemli özelliği aç kalmadan kilo verilmesi ve verilen kiloların geri alınmamasıdır. Bu noktada diyetin hayat boyu devam etmesi gerekir.


Karatay diyeti sadece bir diyet değil bir beslenme düzenidir. Sadece kilo verme amaçlı yapılan düşük kalorili zayıflama diyetleri sınıfına girmez.

Karatay Diyetinin Amacı

Bu diyette amaç sadece kilo vermek değildir. Öncelikli amaç vücudu kalıcı olarak sağlığına kavuşturmaktır. Karatay diyetinin en önemli amaçları insülin ve leptin direncini kırarak sağlıklı beslenmeyi hayat biçimi haline getirmek ve vücudun kilo almasını yani yağ depolamasını önlemektir.

İnsülin ve Leptin Görevleri

İnsülin hormonu kandaki şekerin kullanılmasını ve kullanılmayan fazla şekerin de depo edilmesini sağlar. Pektin hormonu da önceden depolanmış yağları yakarak kilo vermeyi sağlar. Leptin hormonu tokluk hissi vererek açlığı bastırır. Tüketilen gıdaların yeterli olup olmadığını beyine ileten hormon leptin hormonudur.

İnsülin ve Leptin Nasıl Çalışır?

Gıda tüketimi başladıktan sonra kan şekeri artar ve insülin salgısı başlar. Yemekten iki saat sonra ise insülin değeri yavaş yavaş düşerken glukagon hormonu salgısı başlar. Yemekten üç saat sonrada Leptin salgılanır ve vücutta otomatik olarak yağ yakımı başlar.

Sık Sık Yemek Faydalı Mı?

Gıda tüketiminden sonra artan insülin hormonu en yüksek noktaya ulaştıktan sonra yavaş yavaş düşmeye başlar. Yemekten yaklaşık iki saat sonra açlık hissi yaşanabilir. Bu noktada gıda alımı gerçekleşirse insülin tekrar yükselmeye başlar. Sık sık yeme durumu devam ettikçe bu kısır döngü devam eder ve insülin direnci oluşur. Bu şekilde yağlar depolanır ve Leptin salgılanmadığı için yağ yakımı gerçekleşmez.

Karatay Diyeti

Karatay Diyeti sağlıklı protein, karbonhidrat ve yağ içerir. Karatay diyetinde karbonhidrat sıfırlanması söz konusu değildir. Karbonhidrat insan vücudu için gerekli olan bir moleküldür. Karbonhidrat ekmek, makarna, pasta gibi sadece nişastalı gıdalarda bulunmaz. Karatay diyetinde sağlıklı karbonhidratlara yer verilir.

Doğal Beslenme

Karatay diyetinde her şey doğal ve mevsiminde tüketilmelidir. Örneğin Karatay diyetine göre Aralık ayında domates ve salatalık tüketilmez.