2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü. Farkındalık için ise bilgi ve kavrayış gerekli…
Otizm çağımızın en büyük sıkıntılarından biri; son verilere göre her 68 çocuktan biri otizm gösteriyor ve bu oranın hızla artacağı öngörülüyor. Bu tabloya rağmen ne yazık ki Türkiye’de otizmli çocuklara yeterli eğitim verilemiyor.
Otizm, nörolojik ve gelişimsel bir bozukluk ve Türkiye’de otizmli çocuklar yeterli eğitim alamıyor.

BAĞIMSIZ ÇOCUKKLAR YETİŞTİREBİLMEK İÇİN ANNE BABALARA ÖNERİLER
1- Çocuklarınızı sosyal çevreden soyutlamayın ve çevrenizdekilere otizmi öğretmeye çalışın
Çocuklarımızın kesinlikle sosyal çevreye girmeleri, kendi yaşıtlarıyla oyun oynayabilmeleri, “normal” çocuklar gibi yaşamaları gerekiyor. Çocuk her ne olursa olsun taklit ederek öğrenir.
Ancak toplum olarak hiç bilinçli olmadığımız için bu durum hayata geçemiyor. Örneğin otizmli oğlumu parka götürüyorum; çocuğum bağırdığında veya sevinçle zıp zıp zıpladığında diğer anneler çocuklarını uzaklaştırıyorlar. Bu bakış açısını kırmamız lazım. İnsanlara otizmi bilmedikleri için kızmamalı, öğretmeye çalışmalıyız. Zaten başka çaremiz yok. Bir anne bile oturup dinlese, kendi çocuğuna “Bak kardeş ne kadar tatlı, senin dediklerini anlamıyor ama sen onunla oyna, çünkü zamanla anlayacaktır” dese kazancımız büyük olacaktır.

2- Otizmli çocuğu olan diğer ailelerle görüşün ve çocuklarınızı bir araya getirin
Artık sosyal medyada veya gittiğimiz rehabilitasyon veya terapi merkezlerinde diğer ailelerle bağlantı kurabiliyor, tanışabiliyoruz. Konuşmak bizim gibi ailelere çok iyi geliyor, dünyada yalnız olmadığımızı anlıyoruz. İkinci olarak da çocuklarımızı bir araya getirmek, oynamalarını ve paylaşmalarını sağlamak çok faydalı oluyor, birçok şeyi anlamaya ve öğrenmeye başlıyorlar.

3- Çocuğunuzun eğitimini, hedefleri kapsayan bir program dahilinde sürdürün
Otizmli çocuklara, mutlaka onlara özel bir program yapılmalı ve bu program dahilinde çalışılmalı. Bu program terapi merkezinden istenmeli ve takip edilmeli. Çalışmaların nasıl yapıldığı izlenmeli ve mutlaka evde de tekrarlanmalı. Plana bağlanmayan, programsız ve tekrarsız hiçbir eğitim yürümüyor.